Potřebné přísady:
300 g hladké mouky mouky
200 g žitné chlebové mouky
2 lžičky soli
2 lžičky mletého kmínu1/2 kostky droždí
2 lžíce oleje
celý kmín na posypání
Postup:
1) Nejprve si připravte kvásek. Do 100 ml teplé vody rozdrobte droždí, posypejte špetkou mouky a cukru. Pořádně rozmíchejte, ať tam nemáte kousky droždí. Nechte na teplém místě vykynout.
2) Mezitím si smíchejte obě mouky, přidejte sůl, mletý kmín a cukr. K mouce přidejte kvásek, olej, ocet a postupně přidávejte asi 250 ml vody. Zpracujte těsto a nechte ho na teplém místě kynout asi 45 minut. Pozor! Těsto hrozně lepí.
nevykynuté |
vykynuté těsto |
3) Z vykynutého těsta udělejte bochník a nechte ho ještě 30 minut kynout. Posypejte ho celým kmínem.
nesmějte se, že je posypán jen z půlky... já totiž kmín nesnáším! |
4) Pečte v troubě předehřáté na 220 °C 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C při které chleba dopékejte asi 40 minut.
Rady:
1) Přidejte k pečení kastrůlek s vodou. Chleba bude vláčnější.
2) Pokud kůrka rychle hnědne, přikryjte chleba pečícím papírem.
3) Správně upečený chleba poznáte, že při ťukání zní dutě.
Dobrou chuť! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za každý váš komentář :)